Persoane interesate

marți, 7 iulie 2015

Nu-i mai certati pe cei DEZORDONATI, nu sunt lenesi. De fapt au CALITATI extraordinare

Traim intr-o lume predictibila. Aproape totul este frumos ambalat si aranjat. Societatea urmareste mereu sa mentina ordinea, in cel mai pur sens al cuvantului.
Insa totul este o iluzie. A fost invatati sa apreciem notiuni superficiale de simetrie. Organizarea lucrurilor ne da confortul ca viata nu este atat de imprevizibila si haotica dupa cum credem in secret.
In incercarea noastra de a crea ordine, de multe ori cream dezordine. Cand ne cumparam noi haine sau incaltari, dulapul incepe sa dea pe afara. Cand aruncam deseurile, acestea contribuie la poluarea pamantului.
Fizicianul Adam Frank spune: „Este o lege a fizicii. Adevarul pur este ca insusi universul este setat pentru a impiedica eforturile noastre de durata pentru a pune ordine in haosul din vietile noastre”.
Asta se intanpla pentru ca universul iubeste haosul. Intr-adevar, oricat ne-am chinui sa pastram lucrurile curate si ordonate, totul va sfarsi la un moment dat in dezordine.
Ar trebui sa spunem „da” mai des dezordinii si sa acceptam natura haotica a universului, subliniaza elitedaily.com.
Oamenii dezordonati sunt stigmati deseori ca nepasatori sau labili, dar asta nu este deloc adevarat. Oamenii dezordonati au vazut lumina. Ei nu vor permite ca viata lor sa fie dictata de ce trebuie facut si de alte conventii sociale.
Cum spunea Jim Morisson (The Doors): „Sunt interesat de tot ce tine de revolta, dezordine, haos… Pentru mine asta inseamna ca sunt pe drumul spre libertate”.
Asta nu inseamna ca ar trebui sa permitem ca fiecare aspect al vietii noastre sa cada in haos. Organizarea poate fi necesara, utila si uneori frumoasa. Dar de multe ori este supra-apreciata, iar cei care prefera dezordinea sunt judecati pe nedrept.
Oamenii dezordonati nu sunt lenesi. De fapt, au foarte multa imaginatie si sunt curajosi.
Societatea ne spune ca ave nevoie de ordine pentru a sustine productivitatea, insa nu este neaparat adevarat.
Potrivit lui Eric Abrahamson si David H. Freedman, care au scris o carte despre ” beneficiile ascunse ale dezordinii”, dezordinea nu inseamna neaparat absenta ordinii. Un birou dezordonat poate fi un sistem foarte efectiv si bine prioritizat de a sti unde sunt toate lucrurile.

Un studiu realizat de Kathleen Vohs, doctor in stiinte al University of Minnesota Carlson School of Management, arata ca un mediu dezordonat ajuta la cresterea nivelului de creativitate. Ea a facut un experiment foarte relevant. A impartit un grup de 48 de persoane in doua si le-a cerut sa gaseasca noi modalitati de a utiliza o minge de ping-pong. Jumatate au fost plasati intr-o camera curata si ordonata, iar ceilalti intr-o camera cu lucrurile vraiste. In final, ambele grupuri au venit cu acelasi numar de idei, insa cele expuse de cei din camera dezordonata au fost mult mai inovative.
Concluziile lui Vohs? Mediile dezordonate ii incurajeaza pe cei prezenti sa rupa conventiile si sa produca idei proaspete. Iar cele ordonate, pe de alta parte, fac ca oamenii sa fie traditionalisti si sa caute solutii banale, de care sunt convinsi ca nu vor deranja.
Nu este nicio surpriza. Dezordinea a fost deseori asociata cu geniul. Multi ganditori si scriitori faimosi au lucrat im medii haotice, de la Albert Einstein si Alan Turing, pana la Roald Dahl si JK Rowling. Cu totii au obtinut lucruri marete in ciuda dezordinii din jurul lor.

De la o varsta frageda am fost invatati ca trebuie sa ne simtim prost daca nu facem ordine. Oamenii dezordonati sunt frecvent acuzati de societate. Se trece insa peste beneficiile ascunse.
Trebuie curaj pentru a accepta dezordinea, cum trebuie si pentru a face fata criticilor constante sau pentru a merge impotriva cerintelor societatii.
Exista simplitate si frumusete intr-o viata dezorganizata, acestea fiind motivele care aduc stralucire si inovatie in ideile unor oameni. Viata este surprinzatoare si are o multime de cadouri minunate. Actionati ca atare si bucurati-va de calatorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce te opreste sa faci un comentariu?